μουσικοθεραπεία ειδική αγωγή αναπτυξιακές διαταραχές

 

΄Στο παίξιμο και μόνο σ' αυτό το παιδί ή ο ενήλικας γίνεται ικανός να είναι δημιουργικός και να χρησιμοποιεί όλη του την προσωπικότητα, και μόνο όταν το άτομο είναι δημιουργικό ανακαλύπτει τον εαυτό του.΄

 

D. Winnicott

μουσικοθεραπεία

Πως διεξάγονται οι συνεδρίες

Ο θεραπευτής με το συμμετέχοντα έχουν ενεργό ρόλο μέσα στη μουσικοθεραπεία και σχεδόν πάντα παίζουν μαζί, αυτοσχεδιάζοντας μουσική.


Ο συμμετέχων δε χρειάζεται να έχει μουσικές γνώσεις.

 

Οι συνεδρίες που μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές, διεξάγονται σε ένα χώρο γεμάτο μουσικά όργανα όπως κρουστά, τύμπανα, μεταλόφωνα, ξυλόφωνα κτλ .

 

Κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας, ο θεραπευτής ενθαρρύνει το συμμετέχοντα να αρχίσει να παίζει με τα απλά μουσικά όργανα, ώστε να δημιουργήσει τη δική του μουσική, αυτοσχεδιάζοντας. Ο συμμετέχων μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη φωνή του αν εκείνος το επιθυμεί για να δημιουργήσει μία μελωδία ή ένα τραγούδι.

 

Παράλληλα ο θεραπευτής συνοδεύει και υποστηρίζει τη μουσική και ταυτόχρονα συναισθηματική έκφραση του συμμετέχοντα με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η μουσική έκφραση του ατόμου αποκαλύπτει στοιχεία για τη προσωπικότητά και τις συναισθηματικές- επικοινωνιακές του ανάγκες. Ο θεραπευτής μέσα από μία εξατομικευμένη μουσική και όταν χρειάζεται λεκτική παρέμβαση, βοηθά το άτομο να αποκτήσει συναισθηματική και επικοινωνιακή ισορροπία.

 

Μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου, το οποίο μπορεί να γίνει αντικείμενο εμβάθυνσης, επεξεργασίας και συζήτησης.

 

Anti-stress Moυσικοθεραπεία
Anti-stress Moυσικοθεραπεία

Η Μουσική ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργικότητας...

 
Περισσοτερα
 
 
Σε ποιους απευθύνεται

 

μουσικοθεραπεία ειδική αγωγή αναπτυξιακές διαταραχές
 

Η ενεργητική μουσικοθεραπεία είναι μια ειδικότητα με πολλαπλές εφαρμογές, η οποία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις...

 

Περισσοτερα